Viisi vinkkiä Baltian löytöretkelle

Viisi vinkkiä Baltian löytöretkelle

LEHDISTÖTIEDOTE

Kesälomamatkan ei tarvitse suuntautua tuhansien kilometrien päähän, sillä lomatunnelman voi löytää myös naapurista. Viro, Latvia ja Liettua tarjoavat matkailijalle paitsi upeita luontoelämyksiä myös urbaania kaupungin sykettä. Löytöretki Baltiaan kannattaa aloittaa Tallinnasta, jonne ehtii meriteitse Helsingistä jopa parissa tunnissa.

Tallinna on suomalaisten kestosuosikki jo vuosien takaa. Baltiaan kannattaa tutustua kuitenkin myös tuttua Tallinnaa laajemmin. Tallink haastoi vuorikiipeilijä Veikka Gustafssonin valloittamaan Baltian kolme korkeinta huippua ja samalla tutustumaan mitä lähialue tarjoaa matkailijalle. Hyvät julkiset liikenneyhteydet ja toimiva tieverkosto tarjoavat kenelle tahansa vaivattoman mahdollisuuden Baltian löytöretkelle Viron läpi aina Liettuaan asti.

– Baltian mailla on vahva historia ja ainutlaatuinen luonto. Suomalaisilla on loistava mahdollisuus erittäin monipuoliseen lomakiertueeseen aivan lyhyen välimatkan päässä. Alueen kaupunkikohteiden kehittyminen on ollut nopeaa, ja palvelutarjonta nykypäivänä on vertaansa vailla, Visit Tallinnan markkinointipäällikkö Mall Oja sanoo.

Monimuotoinen Baltia 

Baltia hemmottelee matkailijaa niin kiinnostavilla kaupunki- ja rantalomakohteilla kuin elämyksellisillä luonto- ja retkeilynähtävyyksillä. Suhde luontoon on kautta historian ollut erityinen, mikä näkyy kulttuurissa vielä tänäkin päivänä. Kansallispuistojen retkipolut, aarnimetsät, muinaiset linnanvuoret ja kraaterikuopat kutsuvat seikkailuun.

Suhteellisen lyhyet välimatkat tarjoavat Baltian matkailijalle myös mahdollisuuden aktiivi- ja kaupunkiloman yhdistämiseen. Jo lyhyellä vierailulla ehtii nähdä paljon. Baltian kaupungit pursuvat historiaa, ja vanhat kaupunginosat löytyvät Unescon maailmanperintölistalta. Liettuan tunnelmallinen pääkaupunki Vilna on nostettu maailmanperintökohteeksi upean arkkitehtuurinsa ansiosta. Ostosten ystäville Baltian kaupunkikohteista löytyy paitsi suuria ostoskeskuksia myös paikallisten tuotteiden myymälöitä.

Pikayhteydet Baltiaan – enemmän aikaa paikan päällä

Helsingin ja Tallinnan välinen laivaliikenne on kasvanut viimeisen 10 vuoden aikana tasaisesti. Reitillä matkustaa Tallinkin laivoilla eniten suomalaisia ja virolaisia, kolmanneksi suurin matkustajaryhmä ovat kiinalaiset ja kymmenen kärkeen mahtuvat myös japanilaiset turistit.

Pelkästään laivayhtiö Tallink liikennöi päivittäin kahden pikalaivan ja yhden risteilyaluksen voimin Helsinki–Tallinna-reitillä. Tallinkin laivoilla Helsinki–Tallinna-reitillä matkusti viime vuonna yhteensä 5 062 635 matkustajaa, mikä tekee 13 870 matkustajaa päivässä.

– Baltian löytöretkelle voi lähteä myös pitkäksi viikonlopuksi, sillä matkustamiseen ei tarvitse käyttää pitkiä aikoja. Kannattaa rohkeasti lähteä seikkailemaan Tallinnasta myös muualle Baltiaan, vaikka pala kerrallaan,Mall Ojavinkkaa.

Viisi vinkkiä Baltian löytöretkelle

1. Tallink tekee päivittäin 7 edestakaista matkaa Helsingistä Tallinnaan, joten Baltian retken ensimmäinen etappi on mahdollista tehdä nopeasti ja vaivattomasti. Joka päivä Helsinki–Tallinna-reitillä liikennöi kaksi pikalaivaa, Megastar ja Star sekä yksi risteilylaiva Europa.

2. Tallinnaan kannattaa lähteä makumatkalle. Kaupungin uusimpia, ehdottomasti kokeilemisen arvoisia kahviloita ovat paikallisten lämpimästi suosittelema Pavlova Cake, jossa pavlova kootaan asiakkaan silmien edessä toiveiden mukaisesti tai Rukis, jonka kondiittori on tunnettu luovasta otteestaan; kahvilan oma juustokakku koristellaan esimerkiksi jäkälällä. Lue lisää Tallinnan ajankohtaisimmista kahviloista.

3. Nouse korkealle. Kaikista Baltian valtioiden pääkaupungeista löytyy televisiotorneja, kirkkoja ja historiallisten puolustustornien huippuja, joihin kiipeämällä rohkeimmat matkailijat pääsevät näkemään Baltiaa linnunperspektiivistä.

4. Baltian maiden luonto on ainutlaatuinen. Patikoinnista nauttivan kannattaa lähteä valloittamaan Baltian ”huiput” hieman alle 300 metrin korkuinen Liettuan Aukštojas Hill, Latviassa sijaitseva reilun 300 metrin korkuinen Gaizinkalns sekä Viron 318 metriä merenpinnan yläpuolelle kohottautuva Suur Munamägi.

5. Baltia on hyvä lomakohde myös rantalomailijalle. Tallinnassa jalkansa voi upottaa hiekkaan Piritan, Stroomin tai Paljassaaren rannoilla. Kaupungin lähettyvillä upeat hiekkarannat tarjoaa sympaattinen Pärnu, Baltian rivieraksi kutsuttu Jurmala on takuuvarma rantaparatiisi. Liettuassa rantalomailijan kannattaa suunnata ihailemaan Palangan aurinkonlaskuja, Šventojin perheystävällistä rantaa tai Nidan hiekkadyynejä.

Lähde: Tallink Silja