Skootterin pysäköintisäännöt on selkeät kunhan ne sisäistää

Kuvan mukaisesti saa pysäköidä vain moposkootterin. Kuva: Flickr / Bill So.

Perussääntönä voidaan pitää, että skootteri pysäköidään kuten autokin. Parkkikiekkoa ei tarvitse käyttää, mutta pysäköintipaikkakohtaisia aikarajoituksia on kuitenkin noudatettava. Moottoripyörää ei saa pysäköidä jalkakäytävälle, eikä kevyen liikenteen väylälle. Itsestään selvää on että mopoa, eikä moottoripyörää ei saa pysäköidä polkupyöräparkkiin. Poikkeuksen tähän tekee moposkootteri, jonka saa pysäköidä jalkakäytävälle ja kevyen liikenteen väylälle, kunhan se ei haittaa muuta liikennettä. Useimmat kaupungit suosittelee pysäköintiä pitkittäin ja mieluummin seinustan viereen kuin ajoradan puoleiselle reunalle.

Pysäköinti maksulliseen parkkiruutuun

Moottoripyöriä mahtuu autolle tarkoitettuun pysäköintiruutuun useita, mutta väärin tehtynä siitä saattaa seurata sakko. Julkisen pysäköinninvalvonnan piirissä kaikista samaan ruutuun pysäköidyistä moottoripyöristä pitää olla pysäköintimaksu maksettuna. Ei siis riitä että yhdestä on maksu maksettu. Tämä koskee myös moposkoottereita, niiden ollessa pysäköitynä autoille tarkoitettuun ruutuun.

Pysäköintialueen reunojen noudattaminen

Skootteri tulee pysäköidä niin, että kaikki sen osat on parkkiruudun sisällä. Jos skootteri on pysäköity niin, että jokin sen osa on ruudun ulkopuolella saattaa seurauksena taas olla sakko.

Esteetön poistuminen pysäköintialueelta

Kun haluaa noudattaa sekä lakia että käytössääntöjä, niin se ei ole skootterin kanssa ongelmatonta. Yksittäiseen parkkiruutuun saa laittaa useamman skootterin, mutta jokaisen siihen pysäyttäneen poistumisen tulee pysyä esteettömänä. Jos kaveri tai ajeluporukka pysäköi tiiviisti samaan ruutuun, heitä saatetaan sakottaa esteettömyyden laiminlyömisestä.

Parkkimaksukuitti ja sen esille laittaminen

Pysäköintimaksun paperikuiti ovat hankalia. Tuuli tai pitkäkyntinen tarttuu helposti lappuun jos jätät sen pyörän päälle. Varsinainen pysäköintilappu kannattaakin jättää lompakkoon, sillä sillä saa mitätöityä virheellisesti annetun pysäköintivirhemaksun. Joistain automaateista saa erillisen muistilapun ajan päättymisestä, on turvallisempaa kiinnittää se pyörään ja laittaa maksukuitti lompakkoon.

Pysäköinti tietylle ajoneuvoryhmälle tarkoitetulle alueelle

Mikäli pysäköintipaikka on kohdistettu tietylle ajoneuvoryhmälle, kuten esimerkiksi moottoripyörille, ei mopon pysäköinti tällaiselle paikalle ole sallittua. Vastaavasti moottoripyörän pysäköiminen mopoille osoitetulle pysälöintipaikalle on kielletty.

Pysäköinti taloyhtiön pihamaalla

Tieliikennelain mukaan pysäköinti yksityiselle alueelle ilman kiinteistön omistajan tai haltijan lupaa on kielletty, Vesalainen muistuttaa. Pysäköintiä koskevat määräykset yksityisellä alueella on ilmaistava selvästi havaittavalla tavalla. Taloyhtiö voi siis kieltää pysäköinnin myös selkeällä tekstikyltillä, ilman virallista liikennemerkkiä.

 

Mopojen ja moottoripyörien pysäköintialue. Kuva: Autoliitto

Moottoripyöräparkit Suomessa